Язовир "Студена" се пълни, но водният режим остава въпреки това

Ще се чака пролетта, когато язовирът ще бъде по-пълен
9 фев 2020 22:45,
29
Язовир "Студена" се пълни, но водният режим остава въпреки това
Снимка: БГНЕС

Нивото на язовир "Студена" се повиши с 14 см за седем дни заради снеготопенето, но водният режим в Перник ще остане в сила, както досега. Перничани имат по 8 часа вода дневно в различните квартали. Водопроводът през Мало Бучино се строи денонощно.

В момента в яз. "Студена" има 3,5 млн. куб. м. вода, но това все ще не е достатъчно, за да бъде облекчен водният режим в Перник.

Още по темата

Ще трябва да се изчака пролетта, когато язовирът ще събере малко под необходимите 10 млн. куб. метра вода, за да захранва Перник при не толкова строг режим на водата.

"В момента има около 65 см. в района на водосбора, който е на язоир "Студена", това са някъде около 7-8 млн. куб., които ще влязат в яз. "Студена"", заяви Мирослав Стоицев, зам.-кмет на Перник.

И в неделя работят екипите по байпасния водопровод от Мало Бучино, по който в Перник ще бъде доставяна вода от софийската водопреносна мрежа - от язовирите "Бели Искър" и "Искър". Цялото трасе е прокопано и на 19 март ще е готово.

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е дълъг 13,5 км. А една тръба като тези е 5 м. и 50 см.

След водопровода предстои мащабна рехабилитация на водопреносната мрежа на Перник. От 350 км. тръби - 100 км. са в критично състояние. За целта правителството даде 35 млн. лв.

"Предстои ударна рехабилитация на водопреносната мрежа в рамките на града. Градът е разделен на 4 различни зони по 4 различни позиции на различните фирми е възложено да започнат проектирането", обясни зам.-кметът на Перник.

И докато продължават ремонтите, в блок в Перник от няколко дни хората не ползват вода от чешмата заради ешерихия коли.

До края на годината негодните тръби в Перник трябва да бъдат ремонтирани и водната криза в града - разрешена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
Банкянска кратуна преди 4 години
До перничанин 20 Цял живот Да дишаш изгорял италиански *** и да си на воден режим наведени робе.
21
2
 
6
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 22Не коментирам кой е унищожил икономиката, а че трябва мисъл и идея за години напред. Енергоемките прдприятия не работят, хората са с една четвърт по-малко, а внасяме ток от Турция!? Къде са онези дето ни убеждаваха преди 7-8 години, как тока ни е в излишък и Белене е глупост? Или са мислили, че въглищата са форевър? Да бяха ги газифицирали. И тръба им предложиха, ама не, ще диверсифицираме с втечнен. Сега ударно строят водопроводи и газопроводи и си го пишат +
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема страшно. Пак ще го изправят.
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веско, демек герб са унищожили икономиката? Ми те са на власт от десетина години, а това което си изброил е унищожено още през деветдесетте години, когато на власт беше бсп.
18
5
 
2
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Коментари написани от явно мислещи хора, задаващи си въпроси! Въпросът е обаче всеки един от тези хора дали гласува? Защото колкото и мъртви души да има, колкото и да заплашват и купуват когато дойде ред няма как да прескочат масата. Случаят с Радев е показателен. Или може би една лъжа повторена 100 пъти става истина, а именно "Няма за кой". Аз казвам, че винаги има за кой особенно когато ГЕРБ управлява. Един овчар да е премиер по ще става за нещо.
17
8
 
5
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
Ако не беше г-н Борисов Премиер в Перник никога нямаше да има вода. Само си представете за миг, че Нинова е Премиер, ами то е нещастие на квадрат. Дойде в Перник и като селска клюкарка говори да бутаме правителството. Добре тръгваме и го бутаме и докато падне ще мине година и какво ще пием, сигурно Нинова ще ни носи в шепи вода.
16
3
 
13
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Трагедията ни е, че в правителството особено последните 10 години са поставени лица абсолютно неспособни да управлява държава. Държат се като ремонтна фирма и се гордеят с това. А работата им е да мислят в дългосрочен план.Не може да се създаде медицински персонал с указ или образование с увеличение на заплати. Имаме язовири за 10 милиона население, намаляло е с една четвърт, водата не стига. Затворихме Кремиковци, химически и корабостроителни заводи - купуваме ток. Какъв може да е извода?
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГЕРБ Е МАФИЯПроблемът с язовирите не е в липсата на валежи. Пролетта и лятото на 2019-та бяха с най-много дъжд-----------------Нинова, познах те по лъжите! Пролетта, лятото и дори есентта и зимата на 2019 бяха едни от най-сухите.
14
12
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
14 см !!! Вие улави ли сте ,бе? По 2 см на ден! 1метър за 50 дена ,100 метра за 5000 дена....Оставка !!!
13
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Туби вода в страна от ЕС в 21 век, проблем нямало, с това мислене- такъв стандарт, е няма такава д..ебилщина, след това и ток по няколко часа на ден ще се обяви за нормално, и хранене веднъж на 2-3 дни, и дишане на чист въздух 2-3 пъти в месеца,
12
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не виждам каква е драмата и как може да се говори , че Перник бил без вода, като всеки ден вода има между 3 часа и 11 часа следобяд.Всеки може да си напълни няколко туби с вода, да се изкъпе като хората.Но преди 25 години когато на власт бяха сините и червените комунисти София беше изправена пред бедствие и режима на водата беше, че имаше вода 2 пъти в седмицата, заради тогавашните некадърници над милион българи трябваше да се къпят два пъти в седмицата. Това е истината.
11
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да се напълни, шайката суджушка пак ще го изпразни. Нали са окрали парите за подводния ремонт на стената и сега им трябва празен.
10
3
 
46
 
! Отговори
Студена вода преди 4 години
Язовирът може и да се напълни, но нечии глави ще останат все така празни.
9
10
 
61
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
Проблемът с язовирите не е в липсата на валежи. Пролетта и лятото на 2019-та бяха с най-много дъжд.Проблемът е в престъпното и некадърно управление, както на водните ресурси, така и на цялата държава.Това, което народът ни при дядо Тодор беше построил, днешните управници дори не могат смо да го поддържат.Случаят с Перник няма да е последната водна криза у нас !
8
5
 
16
 
! Отговори
Вмирисан от Перник преди 4 години
Анатема, да горите в Ада!
7
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перник е почти 100 хиляди. Това е сериозна цифла, и няма как София да не изпищи. Освен това вода ще точи и Стомана-Перник, за топлоцентралите....,Е кво правиме тогава.
6
11
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб никога не са виновни за нищо сякаш управляват от 5 дена. Нагли некядърници за 10 г направиха това,което и БСП не можа да направи. Изгониха стотици хиляди българи и обезлюдиха провинцията. А онази мухла Фандъкова не я споменавайте. Толкова е куха,че ролята йнна кукла на конци е точно за нея.
5
19
 
14
 
! Отговори
Секретар на дедо ти преди 4 години
Има много комунисти в България, демек безбожници.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо господ ще поеме вината за режима! Да е пускал дъжд кога требе! Какво се стиска?
3
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, ама ми се струва, че и София ще бере ядове след някое и друго време, и тогава Фандъкова не знам какво ще прави. Как ще лъже хората в очите.